De tussenschoolse opvang

Lunchen op school is tegenwoordig heel normaal. De lunchpauze op school kan dan ook op verschillende manieren worden ingevuld. Veel scholen hebben tijdens de lunch dan ook een tussenschoolse opvang, dit wordt ook wel de overblijf genoemd. De kinderen die niet naar huis kunnen om te eten mogen tegen een betaling op school blijven om een broodje te eten. Ook zijn er meerdere scholen die ervoor kiezen om een continurooster te gebruiken. Hierdoor blijven alle kinderen verplicht op school tijdens de lunchpauze.

De tussenschoolse opvang op school

De kinderen die niet naar huis kunnen om daar te lunchen blijven dus op school om een broodje te eten. Dit noemen we dan de tussenschoolse opvang. School is verplicht om voor een ruimte te zorgen waar kinderen kunnen eten en ontspannen. Maar de school blijft altijd verantwoordelijk voor het toezicht van de kinderen. Er zijn tijdens de lunchpauze vrijwilligers die helpen op school of er wordt gebruik gemaakt van meerdere pedagogische medewerkers. Op de scholen zijn er vaak veel kinderen die gebruik maken van de tussenschoolse opvang waardoor er natuurlijk ook meerdere pedagogische medewerkers nodig zijn of vrijwilligers. Tijdens de lunchpauze is het heel belangrijk dat de kinderen tijd nemen om te eten en te drinken. Dit gebeurt dan altijd in dezelfde ruimte, de kinderen eten met elkaar en daarna is er tijd voor ontspanning. De kinderen gaan naar buiten of spelen ergens anders mee. Ontspannen is heel belangrijk voordat de kinderen weer de klas ingaan.

De voordelen van een tussenschoolse opvang

 De voordelen voor ouders zijn dat ze nu niemand meer hoeven in te schakelen voor het opvangen van de kinderen. Voor kinderen is het een prettige manier om met elkaar te spelen, te eten en ook te ontspannen. Het is wel het geval dat er veel kinderen aanwezig zijn op een tussenschoolse opvang. Dit betekend dat het belangrijk is dat er altijd toezicht is op de kinderen. Er zijn dan ook voldoende vrijwilligers of pedagogisch medewerkers nodig om een overzicht te houden. Dit zullen altijd dezelfde vrijwilligers of pedagogische medewerkers zijn omdat veiligheid en vertrouwen belangrijk is in het werken met kinderen. De voordelen nog een keer op een rijtje gezet:

  • Ouders hoeven niemand meer in te schakelen voor het lunchmoment omdat kinderen op school blijven. 
  • Voor kinderen is het een fijne manier om te lunchen maar ook te spelen met andere kinderen.
  • Kinderen spelen met kinderen van alle leeftijden omdat ze samenzijn met kinderen van andere klassen.
  • Er is voldoende mogelijkheid om te ontspannen voor de kinderen.
  • Er zijn alleen maar dezelfde vrijwilligers of pedagogische medewerkers.
  • We geloven erin dat kinderen zich het best ontwikkelen in een omgeving die veilig en vertrouwd is.
  • Kinderen vinden de tussenschoolse opvang erg leuk omdat ze hier lekker kunnen spelen met andere kinderen.

De tussenschoolse opvang is dan ook goed voor de ontwikkeling van de kinderen, hier leren kinderen namelijk ook met kinderen spelen van andere leeftijden. Bij kinderstralen vinden we het belangrijk om een omgeving te creĆ«ren waar kinderen met plezier naar toe gaan. De tussenschool is een omgeving waar kinderen met plezier naar toe gaan. Ze eten hier hun lunch, bespreken de ochtend met de vaste vrijwilliger of pedagogisch medewerker en gaan daarna lekker spelen. De kinderen spelen met kinderen van andere leeftijden en dit is onwijs leuk en goed voor de kinderen. Er is altijd toezicht van een volwassenen en we zorgen ervoor dat het een veilige en vertrouwde omgeving is voor kinderen. Wil je meer weten over tussenschoolse opvang? Kijk dan eens op https://www.lunchenopschool.nl.