Sokken breien doe je met sokkenwol

Het zou een grote fout zijn wanneer je zomaar met elke wol sokken wilt gaan breien. Uiteraard is het wel degelijk mogelijk, maar het zou niet hetzelfde resultaat bieden als met sokkenwol. Deze wol dient namelijk slijtvast te zijn, maar ook dun en zacht voor de huid, want jeukende sokken wil niemand. Dus, wat is sokkenwol dan precies en waarom brei je sokken met sokken wol? Het allerbelangrijkste aan sokkenwol is dat deze slijtvast gemaakt wordt. Dat kan gedaan worden door er nylon – vaak vermeld als polyamide – aan toe te voegen. Een van de meest gebruikte verhoudingen is 75% wol tegen 25% polyamide. Daarnaast zijn er ook garens te verkrijgen die geheel natuurlijk zijn (nylon is namelijk een kunststof). De garens die geheel plantaardig zijn kunnen op verschillende manieren samengesteld zijn. De basis zal altijd wol zijn daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van:

  • Bamboevezels
  • Cashmier
  • Zijde
  • Ramie

De meest gebruikte wol voor sokken is Merino wol, deze wol heeft goede elasticiteit, is sterk en daardoor duurzaam. Daarnaast heeft Merino een fijne vezel in verhouding met andere soorten wol, waardoor deze comfortabel is en direct op de huid gedragen kan worden.

Hoeveel sokken haal je uit een bol sokkenwol?

Sokken breien doe je met sokkenwolVeel mensen weten niet hoeveel wol er nodig is om een paar sokken te breien. Want het is natuurlijk wel zo mooi als er twee sokken uit dezelfde wol gemaakt kunnen worden. Wanneer je twijfelt of je wel genoeg wol haalt, dan is het slim om het even na te vragen. Toch kan je het volgende wel als richtlijn nemen: een bol met een looplengte van rond de 420 meter zou voldoende moeten zijn om twee sokken uit te kunnen breien tot maat 46. Brei je dus sokken in een maat 38, dan is er zelfs kans dat je meer dan een paar sokken uit de bol wol kunt halen. In de meeste gevallen zal je echter voor elke sok een bol wol moeten aanschaffen. Stelregel is, beter te veel wol dan een incompleet paar sokken. De restjes van de bol kan je overigens uiteraard prima gebruiken voor een paar gekke sokken, of uiteraard voor een ander project. Want natuurlijk kan je sokkenwol ook gebruiken voor andere doeleinden. Je kunt namelijk prima een sjaal of zelfs een trui breien van sokken wol, andersom is het wat lastiger. Beeld je eens in een paar sokken van 100% cashmier? Dat wordt hem toch net niet.

Ik zoek unieke sokkenwol

Je kunt tegenwoordig overal wol komen, of eigenlijk moeten we garen zeggen. Het kopen van sokkenwol kan dan net weer iets lastiger zijn, maar ook dat kan je tegenwoordig te kust en te keur vinden. Wil je echter iemand een uniek paar sokken cadeau doen, of een bol wol om sokken van te breien die net even anders is dan wat je gemiddeld kunt kopen? Dan moet je een bezoekje brengen aan de Chestnut Cabin (https://www.chestnutcabin.nl/sokkenwol-kopen). Hier bieden ze namelijk nog eigen geverfde wol aan. De wol wordt op de hand geverfd waardoor niet alleen elke bol uniek is, maar je ook een uniek paar sokken kunt breien. Sokkenwol van het hoogste niveau kan je wel stellen. Naast sokkenwol bieden ze ook diverse andere garens aan die eveneens hand geverfd zijn. Heb je een specifiek product nodig, dan kan je ook een custom order plaatsen, waarna dit speciaal voor jou gemaakt zal worden. Wanneer je dus tien bollen van een bepaald garen nodig hebt, kan je dat in het voren aangeven zodat dit voor je geregeld kan worden. Unieke producten met persoonlijke service.